Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

ΚΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ
Προκειμένου να κάνω πολλά κέρινα βασιλικά κελιά τώρα τον χειμώνα,γιατί είμαι από τους θιασώτες της παράδοσης και να τα έχω έτοιμα όταν αρχίσει η βασιλοτροφία,σκέφτηκα να βρώ τρόπο με τον οποίο να παράγω γρήγορα και εύκολα πολλά ταυτόχρονα (και όχι ένα-ένα όπως γινόταν παλιά και κάνουν ακόμη και σήμερα αρκετοί).
Ετσι λοιπόν δημιούργησα σε ένα πλαίσιο από τρυπητή λαμαρίνα ( 3 mm οι τρύπες) πάνω στο οποίο βίδωσα 90 βλήματα 9mm σε διάταξη που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.
Το πλαίσιο αυτό το προσαρμόζω στο "τσόκ" σταθερού δράπανου,κάτω απ΄το οποίο υπάρχει "σκαφάκι" με κερί ,το οποίο στηρίζεται σε καμινέτο για να το λιώνουμε.
Με τα χειριστήρια του δράπανου ανεβοκατεβάζουμε το πλαίσιο δύο,τρείς ή και τέσσερις φορές,βυθίζοντάς το στο λιωμένο κερί και σε όσο βάθος επιθυμούμε εμείς .Στη συνέχεια και αφού σχηματισθούν τα ¨κουπάκια" (ή Βασιλικά κελιά) αφαιρούμε από το τσόκ το πλαίσιο και το βουτάμε σε κουβά με κρύο νερό και στη συνέχεια με το χέρι μας βγάζουμε ένα-ένα τα κουπάκια.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τόσες φορές ώσπου να συμπληρώσουμε τον αριθμό που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες μας.Σε τρείς ώρες έβγαλα 4.700 κουπάκια περίπου.
Για να μη έχουμε δυσκολία στην εξαγωγή των κελιών,πρέπει πρώτα να περάσουμε με πινέλο ελαιόλαδο στις μήτρες του πλαισίου και το κερί να μη είναι καυτό όταν θα βουτήξουμε .Πρέπει μετά το ζέσταμα να αφήσουμε το κερί να κρυώσει,μέχρι του σημείου που θα αρχίσει να πιάνει κρούστα.Τότε ανάβουμε το καμινέτο με σιγανή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει (να βγάζει μπουρμπουλήθρες) σβήνουμε την φωτιά και αρχίζουμε την διαδικασία.Προλαβαίνουμε να βλάλουμε δύο δόσεις των 90 κελιών ώσπου να αρχίσει να πιάνει κρούστα κ.ο.κ.
Για περισσότερα δείτε το βίντεο :http://www.youtube.com/trikalinosmeliblog