ΚΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ
Προκειμένου να κάνω πολλά κέρινα βασιλικά κελιά τώρα τον χειμώνα,γιατί είμαι από τους θιασώτες της παράδοσης και να τα έχω έτοιμα όταν αρχίσει η βασιλοτροφία,σκέφτηκα να βρώ τρόπο με τον οποίο να παράγω γρήγορα και εύκολα πολλά ταυτόχρονα (και όχι ένα-ένα όπως γινόταν παλιά και κάνουν ακόμη και σήμερα αρκετοί).
Ετσι λοιπόν δημιούργησα σε ένα πλαίσιο από τρυπητή λαμαρίνα ( 3 mm οι τρύπες) πάνω στο οποίο βίδωσα 90 βλήματα 9mm σε διάταξη που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.
Το πλαίσιο αυτό το προσαρμόζω στο "τσόκ" σταθερού δράπανου,κάτω απ΄το οποίο υπάρχει "σκαφάκι" με κερί ,το οποίο στηρίζεται σε καμινέτο για να το λιώνουμε.
Με τα χειριστήρια του δράπανου ανεβοκατεβάζουμε το πλαίσιο δύο,τρείς ή και τέσσερις φορές,βυθίζοντάς το στο λιωμένο κερί και σε όσο βάθος επιθυμούμε εμείς .Στη συνέχεια και αφού σχηματισθούν τα ¨κουπάκια" (ή Βασιλικά κελιά) αφαιρούμε από το τσόκ το πλαίσιο και το βουτάμε σε κουβά με κρύο νερό και στη συνέχεια με το χέρι μας βγάζουμε ένα-ένα τα κουπάκια.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τόσες φορές ώσπου να συμπληρώσουμε τον αριθμό που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες μας.Σε τρείς ώρες έβγαλα 4.700 κουπάκια περίπου.
Για να μη έχουμε δυσκολία στην εξαγωγή των κελιών,πρέπει πρώτα να περάσουμε με πινέλο ελαιόλαδο στις μήτρες του πλαισίου και το κερί να μη είναι καυτό όταν θα βουτήξουμε .Πρέπει μετά το ζέσταμα να αφήσουμε το κερί να κρυώσει,μέχρι του σημείου που θα αρχίσει να πιάνει κρούστα.Τότε ανάβουμε το καμινέτο με σιγανή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει (να βγάζει μπουρμπουλήθρες) σβήνουμε την φωτιά και αρχίζουμε την διαδικασία.Προλαβαίνουμε να βλάλουμε δύο δόσεις των 90 κελιών ώσπου να αρχίσει να πιάνει κρούστα κ.ο.κ.
Για περισσότερα δείτε το βίντεο :http://www.youtube.com/trikalinosmeliblog
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
13 σχόλια:
Μπραβο φιλε ωραια πατεντα εκανες.
Πολύ ωραίο σύστημα! Μπράβο. Βρές τρόπο για 7.5mm και όχι για 9mm και θα με θυμηθείς.
Το τρυπάνι μες την κουζίνα;;; Δε σε χώρισε ακόμα η Τρικαλινή;
Θεοδόση κίνδυνος υπάρχει!Προς το παρόν δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση.
Πάντως στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η διατομή των κελιών πρέπει να είναι μεταξύ 8 & 9 mm.Ο πυθμένας όμως αυτών που εγώ κάνω,είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που κάνουν οι μέλισσες στα κελιά σμηνουργείας.
Το δράπανο το χρησιμοποιώ εκτός των κελιών και για το πριτσίνομα των τελλάρων.
Φίλε Παντελή δεν πήγαν άδικα.
Μάλλον αυτή τη φορά ο σκοπός είναι "ιερός".Ποιός το φανταζόταν ότι θα έβρισκαν εφαρμογή στην Μελισσοκομία;
Μάλιστα για όσους ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο βασιλοτροφίας,είναι καλή περίπτωση.Θυμάμαι συναδέλφους εδώ στην περιοχή μου όλο τον χειμώνα να κάνουν βασιλοκελιά ένα-ένα,για να είναι επαρκώς εφοδιασμένοι νωρίς την άνοιξη.
Πολλή έξυπνο μπράβο.Αντε τυχερέ κέρδισες και το ταξιδάκι!!! και στα επόμενα
Γιώργο γιά πές μου στο θέμα "Μέλι στα Τρίκαλα" έχεις μια φωτό από ένα μηχάνημα είναι απολεπιστής; έχεις μείνει ευχαριστημένος;Το πρώτο και το τελευταίο τελάρο που είναι συνήθως προπολισμένα τα καθαρίζει;
Μάρκο καλησπέρα.
Είναι απολεπιστικό μηχάνημα δικής μου κατασκευής και δεν έχει πρόβλημα σε καμία κηρήθρα.
Είναι ρυθμιζόμενο για το πόσο βαθιά θέλεις να απολεπιστή η κηρήθρα και αν από το σημείο ρύθμισης ξεφεύγει κάποιο μικρό βαθούλομα,το καθαρίζεις με μία πιρούνα.Πάντως σώθηκα με αυτό το μηχάνημα.Κάθε κηρήθρα την καθαρίζει σε χρόνο 10΄΄ και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα,χωρίς να χρειάζεσαι δοχεία ατμού κ.λ.π.
Αν δεν το έχεις πατεντάρει στείλε μου σε παρακαλώ φωτό αναλυτικές για να δώ αν μπορώ να το φτιάξω.
Μάρκο λυπάμαι αλλά βρίσκομαι στο στάδιο κατοχύρωσης της πατέντας και όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται να σου δώσω τα σχέδια.
γιώργο καλησπέρα κάπου γράφεις οτι με το δράπανο βάζεις πρετσίνια στα τελάρα. πώς το κάνεις αυτό?
Βασίλη καλησπέρα.
Δεν εύκολο να στο περιγράψω.Θα το φωτογραφήσω και με την περιγραφή που θα κάνω θα το καταλάβεις,είναι πολύ εύκολο.
Δημοσίευση σχολίου