Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2008

ΘΥΜΟΛΗ & ΒΑΡΡΩΑ

Οπως γνωρίζουμε όλοι οι Μελισσοκόμοι η Βαρρώα αποτελεί έναν πραγματικό πονοκέφαλο για όλους μας.
Πρίν τρία χρόνια διάβασα ένα άρθρο στο Μελισσοκομικό Βήμα από τον επιστήμονα μελισσοκόμο Ανθιμο Σιγκούδη,σχετικά με επιστημονικές μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την οικολογικής προέλευσης κρυσταλλική θυμόλη (εκχύλισμα θυμαριού).Στο άρθρο αυτό ανέφερε δύο μεθόδους εκ των οποίων επέλεξα για να εφαρμόσω την μία που θα σας περιγράψω και με ώθησε σ΄αυτό η αλόγιστη χρήση διαφόρων φαρμάκων που χρησιμοποιούντο και τα οποία άφηναν κατάλοιπα στο Μέλι και στο Κερί , προκειμένου να απαλλαχθούν απ΄το παράσιτο αυτό.
Από την αρχή πίστευα ότι κάτι άλλο εκτός των χημικών θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα και δεν έπεσα έξω τελικά.
Αποφάσισα λοιπόν να κάνω το πείραμα και κοινοποίησα την απόφασή μου σε δύο συναδέλφους,οι οποίοι δεν με ενθάρυναν σ΄αυτό,λέγοντας πως όλα αυτά λέγονται και γράφονται για να εξυπηρετήσουν διάφορα συμφέροντα.
Τους αγνώησα και συνέχισα την εφαρμογή της Β΄μεθόδου που έγραφε ο Ανθιμος Σιγκούδης και που είναι η εξής:
Πήρα ένα μπουκάλι καθαρό οινόπνευμα των 150ml και έριξα μέσα 30 gr κρυσταλλική θυμόλη που μου προμήθευσε ο Σιγκούδης (μπορείτε να την βρείτε και σε φαρμακείο).Το οινόπνευμα με την θυμόλη το ανακίνησα για λίγο και αμέσως διαλύθηκε.
Από αυτό το διάλυμα έρριχνα στο σιρόπι (1 cc ανά λίτρο) και κάθε μέρα τροφοδοτούσα 25 παραφυάδες με πληθυσμό μέχρι 5 πλαίσια,ένα ποτήρι νερού και για χρονικό διάστημα 26 ημερών.Αυτό άρχισε,αν θυμάμε καλά τέλη Μαίου.
Επειδή δεν είχα κάνει καμμία άλλη θεραπεία τα Μελίσσια μου είχαν αρκετή Βαρρώα.
Ετσι λοιπόν μετά την παρέλευση των 26 ημερών τροφοδοσίας σιροπιού με θυμόλη,ζήτησα από τους συναδέλφους που είχα εκμυστηρευθεί την ιδέα να έρθουν ώστε να κάνουμε από κοινού τον έλεγχο και να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα.
Αμέσως ήρθαν και κατά την επιθεώρηση των παραφυάδων έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι είχαν μια τρομερή ανάπτυξη,ήταν υγειέστατα με καθαρή και ομοιόμορφη γέννα και προπάντων δεν βρήκαμε ούτε μία Βαρρώα.
Εκτοτε χρησιμοποιώ αυτό τον τρόπο αντιμετώπισής της και από το φθινόπωρο που μας πέρασε στο ζαχαροζύμαρό μου προσθέτω από το προαναφερόμενο διάλυμα και με την ίδια αναλογία,διότι κατά την διάρκεια του χειμώνα αυτού του είδους η τροφοδοσία αφ΄ενός βοηθά στο καλύτερο ξεχειμώνιασμα των μελισσιών και στην αποδεκάτισμα της Βαρρώα,για τον λόγο ότι αυτή την περίοδο η γέννα είναι περιοσμένη έως ανύπαρκτη (περισσότερο στα κεντρικά ηπειρωτικά και βόρεια) και επομένως ο πολλαπλασιασμός της Βαρρώα σε χαμηλά επίπεδα,πράγμα που σημαίνει ότι με την συνεχή τροφοδότηση-θεραπεία είναι βέβαιο ότι θα εξαφανισθεί.
Επειδή έχω ακούσει διάφορα σχόλια στο site του melissokomos ότι δημιούργησε παρενέργειες όπως εγκατάλειψη κυψελών,αντικατάσταση βασιλισσών κ.λ.π.,σας διαβεβαιώ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι μέχρι σήμερα στα μελίσσια μου τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.Αντίθετα παρατήρησα μία θεαματική ανάπτυξη που με εξέπληξε.
Σε συζήτηση που είχαμε με συναδέλφους και την κ.ΕΥΘΥΜΙΟΥ Ευαγγελία Γεωπόνο του Μελισσοκομικού Κέντρου Βόλου,σχετικά με τις μεθόδους αντιμετώπισης της Βαρρώα και δη με την θυμόλη,μου είπε ότι υπάρχουν τελευταία επιστημονικές μελέτες που προκύπτει ότι εκτός της αντιμετώπισης της Βαρρώα,η Θυμόλη καταπολεμά και την Νοζεμίαση και με ενεθάρρυνε να συνεχίσω με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα ζήτησε την συνεργασία μου για τον έλεγχο του Μελισσοκομίου μου,πράγμα που απεδέχθην και θα συμβεί καιρού επιτρέποντος.
Για όσους λοιπόν αποφασίσουν να ακολουθήσουν τα χνάρια μου τους το προτείνω ανεπιφύλακτα και το μόνο που θέλω να εφιστήσω την προσοχή τους είναι στην χορήγηση της ποσότητας του σιροπιού.Για "πεντάρι" μελίσσι ένα νεροπότηρο (περίπου 200gr),"δεκάρι" δύο ποτήρια κ.ο.κ.
Γιώργος Τσιγαρίδας
Μελισσοκόμος
Γόμφοι-Τρικάλων
Τ.Κ.421 00
Τηλ.2434051358
Κιν.6974122784
email:ggtsigar@mail.gr
trikalinos-meli.blogspot.com

11 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Γιώργο χρόνια πολλά αγιασμένα και φωτισμένα!
Πέρυσι τα μελίσσια που έβγαλα από Εύβοια είχαν νοζεμίαση ενώ εγώ περίμενα να έχουν αυτά που έφερα από Χαλκιδική και αυτά που κατέβασα από Πήλιο τα οποία ήταν καθαρά. Κάναμε ένα πείραμα με το Γιώργο Σαμαρά και τη Λίτσα Ευθυμίου. Ακριβώς όπως το γράφεις με θυμόλη και με μελίσσια μάρτυρες χωρίς να υποστούν τίποτα άλλο. Τα αποτελέσματα για βαρρόα ήταν ικανοποιητικά αλλά για το συγκεκριμένο λόγο (νοζεμίαση) που κάναμε την επέμβαση δεν βγάλαμε συμπέρασμα διότι:
μέχρις ενός σημείου προπορεύονταν σε μείωση της νοζεμίασης, αυτά τα οποία είχαν υποστεί επέμβαση. Μετά όμως στην τελευταία εξέταση που κάναμε βρέθηκαν όλα καθαρά και ο μάρτυρες. Όμως ο περσινός χειμώνας ήταν με το μέρος μας και τα μελίσσια καθαριστήκαν από μόνα τους. Είπαμε πως θα το επαναλαμβάναμε φέτος αλλά φέτος δόξα το Θεό δε μας πείραξε νοζεμίαση. Ίσως επειδή τα βγάλαμε από τα πεύκα και νωρίτερα.

Και κάτι ακόμα…..
Ενώ άλλες χρονιές κάποια μελίσσια παρουσίαζαν κιμωλία, φέτος δεν ξέρω τι έγινε και δεν εμφανίστηκε. Τα βοήθησε ο έλατος ή ο καύσωνας; Θαύμα έγινε; Δεν ξέρω αν το παρατήρησες;;;

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

tΘεοδόση πάλι χρόνια πολλά και να μας φωτίση ο Θεός και μας τα μελίσσια μας.
Πράγματι μέχρι τώρα δεν είδα τίποτα κακό,παρότι ο καιρός εδώ είναι πολύ άγριος.Ισως σ΄αυτό να συνέβαλαν όλα όσα ανέφερες.
Ως προς τα αποτελέσματα της Θυμόλης στη Βαρρώα είμαι απολύτως σίγουρος,αλλά για την Νοζεμίαση διάβασα ότι αρκετοί επιστήμονες έκαναν,σύμφωνα με αυτά που διάβασα και μετά την συζήτηση που είχα με την κ.ΕΥΘΥΜΙΟΥ,σημαντικές επισημάνσεις ότι κατά κάποιο τρόπο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εστω και μικρή να είναι η βοήθεια είναι σημαντική κατά κύριο λόγο διότι παίζει μεγάλο ρόλο και η εποχή που γίνεται η τροφοδότηση.
Ζυμάρι με θυμόλη τον χειμώνα πάνω από την μελισσόσφαιρα είναι ότι πρέπει και για την εξάλειψη της πείνας αλλά και της Βαρρώα,ενώ αν όντως επιδρά και στην Νοζεμίαση,τί το καλύτερο?
Δεν με άφησε ο καιρός για να δώσω δείγματα στην κ.ΕΥΘΥΜΙΟΥ πρίν την τροφοδότηση ζυμαριών εμπλουτισμένων με Θυμόλη,ώστε αρχές της Ανοιξης να έχουμε αναλύσεις των αποτελεσμάτων.Πιστεύω θα βρούμε την ευκαιρία.

manos είπε...

Γεια σου Γιωργο
Αυτη την μεθοδο δεν την ηξερα θα κανω μια δοκιμη να δω τι θα γινει

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Μάνο εφήρμοσέ την και θα με θυμηθείς.Πολύ ωραίο το blog που έκανες,κατάφερες και βίντεο!Μπράβο σου.Προσπαθώ και εγώ αλλά λίγος ο χρόνος μου στο PC.

ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ-κιν: 0030-6937 47 53 57 είπε...

Γιώργο, όλα ξεκίνησαν από ένα απλό άρθρο που διάβασα κατα την πολύωρη περιήγηση και δίψα για γνώση, για μια διαφορετική προσέγγιση στον έλεγχο της βαρρόας και όχι μόνο.Έτσι είπα να το κοινοποιήσω με ένα απλό άρθρο στο Μελισσοκομικό Βήμα, κάτι όχι τόσο συνήθες διότι οι πιό πολλοί μελισσοκόμοι κρατούν ΄΄μυστικά΄΄ με το κοντόφθαλμο μυαλό τους, σάμπως η βαρρόα και οι άλλοι εχθροί αποτελούν ασθένειες και εχθροί από άλλο πλανήτη.Το αποτέλεσμα ήταν κατι παραπάνω απο εντυπωσιακό, γνώρισα και έκανα φίλους αδερφικούς από όλη την Ελλάδα.Το διαδίκτυο είναι πιστεύω το μέσο μέσω του οποίου η πληροφορία μπορεί να μεταφερθεί γρήγορα σε όλους τους μελισσοκόμους, εφόσον υπάρχει η λέξη μυστικό:ΔΙΑΘΕΣΗ και θέληση για ενημέρωση όλων των άλλων μελισσοκόμων.Κάποιος με είπε ρομαντικό και ιδεολόγο όταν έβρισκα εμπόδια στις δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με την αναδάσωση τμήματος του βουνού ΠΑΙΚΟΥ.Με επιμονή και επιμονή καταφέραμε σαν Σύλλογος να κηρυχθεί απαγόρευση βόσκησης ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 2000στρ του περιαστικού δάσους Ελευθεροχωρίου ΠΑΙΚΟΥ κάτι απίστευτο πριν από αυτό.Ο αγώνας συνεχίζεται.Άνθιμος

manos είπε...

Γιωργο
στο ζαχαροζυμαρο ποσα cc βαζεις στο κιλο ???

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Μάνο.
Ισχύουν τα ίδια ποσοστά και για το ζυμάρι.Δηλαδή για κάθε κιλό ζυμαριού 1cc διαλύματος.

Ανθιμε χαίρομαι που επικοινωνούμε πάλι μετά από πολύ καιρό και εκτιμώ πολύ εκείνο το άρθρο σου,χάρι στο οποίο πειραματίστηκα με τα γνωστά αποτελέσματα,τα οποία αμέσως έσπευσα να σου γνωστοποιήσω.
Είμαι της ιδίας αντιλήψεως,ότι πρέπει κάθε καινούργιο που αντιλαμβανόμαστε γύρω από την μελισσοκομία να μην το κρύβουμε και το έχουμε μόνο για τον εαυτό μας,αλλά να το μεταφέρουμε προς γνώση και των υπολοίπων,διότι έτσι πρέπει να γίνει,ώστε να αντιμετωπισθεί από κοινού το πρόβλημα.Βλέπεις ασκούμε νομαδική μελισσοκομία με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Σου εύχομαι καλλή χρονιά και υγεία.

yannis είπε...

Γειά σου Γιώργο. Μια επαληθευση απλά. Χρησιμοποιείς 1 cc ανά λίτρο, δηλ το διαλύμα που παρασκευάζεις με την Θυμόλη και το οινόπνευμα σου φτάνει για 150 λίτρα?

b. kalamiotis είπε...

καλησπέρα . Εδώ και έναν μήνα δίνω κάθε βράδυ στα μελισσάκια μου 200 γρ. συρόπι με διάλυμα θυμόλης . Χθές άνοιξα πάνω από σαράντα κελιά κηφήνων και δεν βρήκα πουθενά ίχνος βαρόας . Νομίζω ότι η μέθοδος του φίλου Γιώργου έχει αποτέλεσμα

kvstakhs είπε...

Δεν βρήσκω κρυσταλλική θυμόλη στο
φαρμακείο, το αιθέριο έλαιο θυμαριού
ειναι το ίδιο ?

Ανώνυμος είπε...

成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖